3 МАРТ – 140 ГОДИНИ ОТ ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ

ПРЕД ПАДНАЛИТЕ ЗА БЪЛГАРИЯ – ПОКЛОН!

събота, 3 март 2018

 

Трети март! Дата събрала в едно родолюбието и саможертвата, признателността и преклонението пред подвига на героите, които с кръвта си написаха своята славна страница и ни я завещаха, а величавия им дух и беззаветна храброст и до днес пазят земята ни!

Трети март! На този ден цяла България празнува! Празнува свободата си!

Празникът започна на площада в центъра на Сунгурларе, където гости и жители на града дойдоха да отдадат почит на падналите за свободата ни. Под звуците на националния химн на Република България кметът на общината инж. Васил Панделиев издигна националния трибагреник. Празникът продължи в театралния салон на НЧ „Просвета 1882“ с празничен концерт. Той започна с мажоретния състав при СУ „Христо Ботев” Сунгурларе. С тържествено слово кметът на Община Сунгурларе поздрави присъстващите:

„Уважаеми гости на нашия град,

Скъпи съграждани и жители на общината,

На 3-ти март, преди 140 години, като резултат от Руско-турската Освободителна война, нашата държава възкръсна от пепелта на петвековното робство и започва историята на нова свободна България. Трети март е незабравима дата, дата свещена, изстрадана, чакана столетия!

Подвигът на този ден е неизмерим, неподвластен на времето,защото са живи чувствата на признателност пред светлата саможертва на цял един народ, нетърпелив да измие с кръвта си позора на робството.

Поклон пред величието на всички страдалци, загинали за свободата на България!

Нека помним, нека бъдем единни и носим в сърцата си гордия български дух!

ЧЕСТИТ НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК! ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ“

Звучаха стихове за свободата и подвига на героите, вечните песни на България, ритмите от хоровода на танцовият състав на с ръководител Тончо Кисьов. Вълнуващ момент бе този, в който Стефка Дучева - секретар на читалището прикани присъстващите с думите: «Да разтворим сърцата си и по-силни от всякога да прегърнем надеждата за нашето бъдеще, тук, в нашия град, в нашата България! Нека заедно, всички, в единение и любов към Отечеството за пореден път изпълнени с победната сила на вярата в България, да развеем българското знаме!». И всички в залата станали прави, под звуците на песента на Кичка Бодурова „Обичам те, Майко Българийо”, развяваха българското знаме, подарено им при влизането в театралния салон от ученици от СУ”Христо Ботев”.

Концертът създаде настроение на възторг и гордост от най-героичната страница на историята ни. Той се превърна в празник на духа, на съкровен миг на среща с паметта на живелите преди нас и тяхната мечта за свобода.

Сред присъстващите бяха ръководството на Община Сунгурларе начело с кмета на общината инж. Васил Панделиев, заместник кметовете г-жа Хатидже Георгиева и Диана Гурева, почетните граждани на Община Сунгурларе - г-н Сава Михайлов и г-н Шабан Мустафа, общински съветници, кметове на населени места, служители на администрацията, учители и ученици, общественици.

Преди да започне тържественото честване на националния празник, ръководството на Община Сунгурларе положи венци и цветя на Бюст–паметника на д-р Константин Везенков в село Везенково и на паметната плоча на Марин Георгиев Стоянов - участник в Руско-турската освободителна война, в боевете при Стара Загора и Шипка в село Лозарево..

Организатори на празника бяха: Община Сунгурларе, НЧ„Просвета 1882г.” и СУ „Христо Ботев“ в града.

 

ГАЛЕРИЯ