За поредна година на 24 февруари в Община Сунгурларе бяха организирани конни надбягвания, свързани с традиционният църковен празник Тодоровден.
Тодоровден е един хубав български празник, в който ние отдаваме почит на конете, в който се връщаме към далечното минало на българите. Българите наричат празника Тодоровден, Тудурица или още Конски Великден. Според старо предание на този ден свети Тодор свалял девет кожуха, яхвал бял кон и отивал да доведе лятото. Светецът се приема за покровител на конете. Рано сутринта, преди изгрев слънце мъжете сресват и сплитат опашките и гривите на конете, украсяват ги с мъниста, с пискюли и цветя, и ги отвеждат на водопой. Следва общоселско конно надбягване, наричано “домле” или “кушия”. Момците яхват конете на гол гръб и с участието си в надбягването показват, че са готови да се задомят. Жените заместват обредни хлябове, като дават от тях на конете. Варят и жито, което се благославя в църковния храм.
Изключително голям интерес, към състезанието беше проявен и тази година. Седмици преди празника кандидатите за участие в кушиите се интересуваха от програмата на събитието. В студения февруарски ден да наблюдават традиционните кушии бяха дошли повече от 200 души от града и населените места на общината. Състезанието се проведе по познатото трасе - по черния път между с. Горово и шосето от Сунгурларе към с.Черница. На старта г-н Шабан Мустафа – главен експерт „Спорт” в Община Сунгурларе, регистрира всички участници и даде състезателните номера. За първи път имаше два отделни старта. От всички 15 заявили участие в надпреварата, най-бързи бяха: от първия старт - коня „Черен Жребец” с жокей Мирослав Димитров, който стана победител, втори коня „Вихър” с жокей Михайл Радев и трети отново, кон „Вихър”с жокей Найден Иванов. От втория старт до финала стигнаха: кон „Вихър” с жокей Алекси Христов и втори, кон „Чакал” с жокей Благой Иванов. Състезанието беше много оспорвано, като в крайна сметка най-добрите заслужиха призовите места. Поощрителна награда получи кон „Лига”с жокей Ружди Мюмюн от Община Бургас.
Кметът на Община Сунгурларе инж. Васил Панделиев – награди участниците с грамоти и парични награди, като пожела на всички много здраве и успехи.
Спортната проява беше уважена и от: г-жа Хатидже Георгиева – заместник кмет на Община Сунгурларе, г-жа Росица Чанева – секретар на Община Сунгурларе, г-н Николай Терзиев – общински съветник, служители от общинската администрация, общественици и граждани от града и населените места.
За реда при провеждане на мероприятието се грижиха служителите на Районно управление „Полиция” гр. Сунгурларе.