14 февруари – празник на Община Сунгурларе, празник на лозаря и винаря

Празникът Трифон Зарезан е емблематичен и един от най-тачените празници в Сунгурларе и общината. Още древните траки, населявали земите в нашия регион, създали своите божествени блага – лозята и руйното вино. И до днес тяхното отглеждане се е запазило като основен поминък на населението тук. За това и на
14 февруари – Трифон Зарезан хората тук отбелязват не само празника на лозята и виното, но и ритуално си спомнят за своите корени и предци, от които са наследили една от най-древните традиции в света – лозарството и винопроизводството.
Дъждът не помрачи празничното настроение на сунгурларци и техните гости. Да почетат светеца-лозар Свети Трифон в зимната градина в СУ „Христо Ботев” град Сунгурларе дойдоха много жители и гости на града. Празникът уважиха: негово преосвещенство архимандрит Димитрий, отец Ромил, зам.областеният управител Севдалина Туроманова, народният представител от ПП”ДПС” Селим Али, г-н Дурхан Мустафа член на Централното оперативно бюро на ДПС, г-н Ахмед Сюлейман -председател на областната структура на ДПС Бургас, Стойко Танков – областен председател на БСП, кметът на община Върбица Мердин Байрям, кметът Исмаил Осман и зам.кметът Мийрем Дервиш община Руен, г-н Димитър Здравков – кмет на Община Садово и г-н Радньо Манолов – кмет на Община Брезово, област Пловдив; Тодор Драганов – председател на РКС Сливен, представители на тренировъчна база Ново село с капитан Ромеро, председателят и заместник председателят на Федерацията на изселниците от България от Орхан Гази, област Бурса, Р.Турция, председателят на Общинският съвет Сунгурларе Халил Ахмед и заместник председателите Ирена Водева и Валентин Славов, общински съветници. Жителите и гостите на празника имаха удоволствието да се насладят на чудесните рисунки на младите творци, както и на изложбите от вина на „Винекс” Славянци, Шато Сунгурларе, винарна „Зеланос” Славянци и Старата винарска къща Христови.
Празникът започна по обявената предварително програма . Кметът на общината инж.Васил Панделиев тържествено откри церемонията по награждаване на призьорите в ХV-тия Национален конкурс за детска рисунка „Св.Трифон Зарезан” – 2018година. „Уважаеми гости и съграждани, днес имаме уникалния шанс да се насладим и оценим труда и таланта на участниците, сътворили над 2 000 творби за поредното издание, част от творбите на които са изложени тук, в зимната градина на СУ „Христо Ботев” гр. Сунгурларе...” каза той.
След награждаването на призьорите се проведе рекламна кампания предвидена по проекта: „Сунгурларска долина и европейското председателство", под мотото „Раздай корени – продължи историята и виж бъдещето“. Бяха раздадени лозови насаждения с логото на българското председателство и рекламни материали свързани с приоритетите заложени в програмата и по-важните събития от календара на председателството, както и предстоящите събития в гр. Бургас. В инициативата взеха участие ученици от СУ “Христо Ботев“ - партньор по проекта.
Предвид дъждовното време празникът на лозаря и винаря, така обичан и тачен от сунгурларци не продължи в музейната сбирка по „Лозарство и винарство”, а в зимната градина на училището. Жителите и гостите на Сунгурларе се наслаждаваха на хубавата народна музика, изпълнявана от фолклорен ансамбъл „Тунджа” и чудесното греяно вино, което виночерпци в народни костюми щедро раздаваха на всички. С „Добре дошли” кметът на общината инж. Васил Панделиев приветства гостите и жителите на Сунгурларе. „Именно виното е това, което е прославило не само Сунгурларе, но и България по света”, с гордост сподели той. „Пожелавам здраве и берекет на трудолюбивите лозари и винари от нашата община! Весел празник на всички!” И както повелява християнската традиция той напои земята с червено вино отправяйки древната благословия: "Берекет да има и виното да прелива през праговете".
Вълнуващ момент бе обявяването на победителите в станалият традиционен конкурс „Най-добро домашно бяло вино”, който става Цар на лозята и конкурса, който се провежда за пети път под егидата на кмета на общината инж.Васил Панделиев „Най-добро домашно червено вино”. Комисия от специалисти-дегустатори от „Винекс” Славянци определи най-добрите винопроизводители на бяло и червено домашно вино.
Наградите – диплом-грамота, продукция от „Винекс” Славянци, ”Шато Сунгурларе”, Винарна „Зеланос”, Винарна-къща Христови и предметни награди от фирма „Гери” Сунгурларе получиха винопроизводителите, класирали се на първите десет места.
Специалният приз на кмета на общината за най-добро домашно червено вино – бъкел, бе отреден на Сашо Банов от Сунгурларе. За най-добър производител на бяло домашно вино комисията определи Иван Веселинов Вълков. Той беше коронясан за Цар на лозята.Негови подгласници станаха Дяко Ангелов и Стефан Хрусанов. Те получиха от кмета на общината оригинална и функционална награда – буре с пожелание да ги напълнят с най-ароматните и омайни вина.
След благословията на „Царя на лозята” за здраве, берекет и благоденствие празничното шествие се отправи към владенията на Трифон Зарезан. В лозовите масиви архимандрит Димитрий и отец Ромул извършиха водосвет за здраве, късмет и плодородие. Свещенниците първи благословиха и поръсиха със светена вода лозите. Царят заряза ритуално лозница, поля с червено вино, отчупи къшей от питата и благослови, както повелява традицията. След него лози зарязаха кметът на общината инж. Васил Панделиев, заместник областния управител г-жа Севдалина Туроманова, Селим Али – народен представител от ПП”ДПС” и капитан Ромеро от тренировъчната база Ново село.
После празнуващите се отправиха към местността Ичмята, където обикновено сунгурларци и техните гости продължават празника. Но поради проливният дъжд липсваха огньовете, мезетата на скара и виното, които обединяват цели фамилии, приятели и гости.
Организатори на празника са НЧ”Просвета-1882г.” и Община Сунгурларе. Те изказват специални благодарности на спомоществователите на традиционния празник „Трифон Зарезан” за община Сунгурларе:
„ВИНЕКС” СЛАВЯНЦИ, ЕТ „ВИАТЕКС” ВАЛЕНТИН СЛАВОВ, ШАТО СУНГУРЛАРЕ, ВИНАРНА „ЗЕЛАНОС” СЛАВЯНЦИ, СТАРАТА ВИНАРНА КЪЩА ХРИСТОВИ СЛАВЯНЦИ, „ГЕРИ” ООД и ЕТ „АПО 2004”.
Празникът на Трифон Зарезан беше подобаващо празнуван и в селата на общината.
Датата 14 февруари е утвърдена за официален празник на Община Сунгурларе през 1992 година с решение на Общински съвет Сунгурларе. От тогава и досега, за двадесет и шести път Община Сунгурларе тържествено отбелязва този ден, утвърждавайки традициите на лозарството и винопроизводството, наложени през вековете.