Поредна гордост за състезателя на местния спортен клуб по лека атлетика”Шампион-Сунгурларе”, гр. Сунгурларе и шампиона ни в планинското бягане и маратон Шабан Мустафа!

Българинът триумфира в престижния планински полумаратон Glacier 3000 RUN Diablerets - Gstaad в Швейцария, финиширайки за 2 часа, 32 минути и 49.3 секунди на традиционната дистанция от 26,2 км. С мощна атака в последната секция на трасето Шабан съумя да изпревари с 2 минути и 33.5 секунди сочения за фаворит, миналогодишния шампион Ерик Мутоми Риунгу от Кения.

В събота, 5-ти август 2017 г., при отлично време с кристално чисто синьо небе и ярко напичащо слънце, общо 1250 планински атлети от 37 държави взеха участие в юбилейното 10-то издание на Glacier 3000 RUN, което се провежда в района на курортните селища Гщаад и Ле Диаблере, в една от най-живописните части на Швейцарските Алпи. От глетчера на 3000 метра надморска височина се наблюдават неописуеми гледки, като едновременно се откроява красотата на световноизвестните върхове символи на Алпите - Юнгфрау, Матерхорн и Монблан.

Освен традиционата надпревара Glacier 3000 RUN на 26-километрова дистанция, която беше спечелена от Шабан Мустафа, за първи и единствен път тази година се проведе и юбилеен Маратон Glacier 3000 на класическата дистанция от 42 км, в който победител стана англичанинът Тим Шорт.

210 атлети се включиха в маратона, чието трасе съвпадаше с това на традиционния полумаратон, само с една разлика - след като стартираха час по-рано в Гщаад, класическите маратонци направиха отклонение при Gsteig с една допълнителна обиколка около езерото Арнензее, преди отново да се включат в традиционния маршрут при Futersoey и да поемат нагоре по голямото изкачване към суровия каменист глетчерен пейзаж и към финала, разположен на най-високата точка на швейцарския курорт Glacier 3000, на горната станция на гондолата. Стартът в Гщаад е на 1050 м.н.в. а финала - на 2 950 м.н.в., което прави сумарна положителна денивелация от +2 015м за дистанция от 26,2 км.

Температурите бяха много високи и всеки лек бриз в горната част на този спиращ дъха участък беше посрещан с радост. Ясното синьо небе, без никакви облаци, осигуряваше уникална поразителна панорама, която беше възнаграждение за бегачите за онова, през което те преминаваха по време на трудното изкачване. Маратонът беше определен като най-трудният в Швейцария през 2017 година. Това беше потвърдено и от директора на състезанието Ричард Мюлер, както и от победителя в маратона Тим Шорт от Англия, който сияеше, след като прекоси финалната линия и каза: "Вече съм участвал в много маратони, но това определено беше най-трудния, но и най-красивия!" Маратонът на 42 км при жените спечели швейцарската бегачка Андреа Хусер от Sigriswil.

В състезание от програмата на 10-тото издание на традиционото планинско бягане Glacier 3000 RUN на дистанция от 26.2 км, в което участие взеха 820 атлети. Това беше едно наистина вълнуващо състезание между миналогодишния победител Ерик Мутоми от Кения и Шабан Мустафа от България. Един много близък двубой между двамата професионални атлети, в края на който Шабан Мустафа излезе начело, буквално в последната част на трасето между Cabane и Glacier 3000. Мишел Майер от Германия спечели състезанието в женската категория.

Малко след масовия старт от главната улица в Гщаад, двамата лидери се откъснаха от своите преследвачи и пробягаха рамо до рамо първите 15 км в по-равнинната част, въпреки страшната горещина и нетърпимия задух.

След контролата при Reusch започваше изкачването. Но какво изкачване само! Близо 1700 метра положителна денивелация за около 7 километра дистанция. Тук дори българският специалист в стръмните изкачвания имаше затруднения, особено в участъка около 20-23км. Така на пункта при Cabane (23км) кениецът с австрийски паспорт Ерик Мутоми водеше на Шабан с близо 4 минути.

После, след пресичането по снега на глетчера, дойде изненадата. След известно объркване на маршрута по чакълестите пътеки при последната атака към върха и финала от страна и на двамата лидери, Шабан неочаквано се оказа първи, с малка преднина пред кениеца.

Буквално окрилен от този факт, Мустафа получи прилив на енергия и полетя към финала, неоставяйки никакъв шанс на Мутоми да го догони по оставащите последни чакълести серпентини. С време 2:32.49,3ч. Шабан финишира първи на горната станция на гондолата Glacier 3000, бурно аплодиран от многобройната публика на финала. Втори завърши Ерик Мутоми (2:35.22,8ч.), а третото място заслужи представителя на домакините Якоб Освалд, завършил за 2:36.29,9ч.

Браво Шабан! За поред път Община Сунгурларе и цяла България се гордее с теб и твоите спортни постижения! Бъди жив и здрав! Продължавай все така да ни радваш и да заемаш най-високото стъпало на почетната стълбичка. Пожелаваме ти успех на предстоящото голямо състезание, отново в Алпите на най-красивия маратон в света – Юнгфрау Маратон на 09.09.2017 г.