Възпоменателна среща в памет на загиналите във войните за обединение на България от 1912-13 и 1914-1918 г. от село Прилеп се състоя на 10 юни. Срещата бе организирана от учителката и краевед Атанаска Янева и съмишленици от село Прилеп.


Събитието започна със служба в църквата, а след това на площада пред паметника в селото. Звучаха патриотични песни и маршове. Бе почетена паметта на загиналите с едноминутно мълчание, след което Кмета на селото Чани Стойчев произнесе слово. Част от словото: “Днес сме тук да почетем паметта на нашите деди, участвали и загинали във войните за национално обединение от 1912,1913,1914–1918г. Подехме тази инициатива на агенция „Фокус” и на господин Красимир Узунов водени от идеята да възкресим забравения спомен за загиналите, да съградим отново прекъснатата от времето семейна връзка между живите днес съвременници и загиналите преди 100 години наши прадеди.“


За героични дни, пълни с драма и героизъм, разказа А.Янева, уредник на музейната сбирка. Част от изложение на събитията 1916 – 1917 г. на г-жа Янева:

“МОЖЕ БИ НЕ Е ПРИЕТО ДА СЕ КАЗВА НА ТАКЪВ ДЕН „ДОБРЕ ДОШЛИ”, НО АЗ ЩЕ КАЖА, КАКТО И ГОЛЯМО БЛАГОДАРЯ ЗАТОВА, ЧЕ СЕ ОТЗОВАХТЕ НА НАШАТА С Г-Н КМЕТА ПОКАНА. БЛАГОДАРЯ НА ВСИЧКИ, КОИТО МИ ПОМОГНАХА ДА СЪБЕРА НЕОБХОДИМИТЕ СВЕДЕНИЯ И УСТАНОВЯ ИМЕНАТА НА ПОТОМЦИТЕ. ПАМЕТНИКЪТ Е ПРЕД ОЧИТЕ НИ ОТ ДЕСЕТИЛЕТИЯ, НО УВЛЕЧЕНИ В ЕЖЕДНЕВИЕТО НИЕ ЗАБРАВИХМЕ ЧИИ ИМЕНА СА ИЗСЕЧЕНИ ТАМ И ЗАЩО. ЗАТОВА ДНЕС СМЕ ТУК – ДА СЕ ВЪРНЕМ 100 ГОДИНИ НАЗАД, КОГАТО БЪЛГАРИЯ ВОДИ ТРЕТАТА СИ ПОРЕД ВОЙНА, ЗА ДА ПОСТИГНЕ НАЙ-ПОСЛЕ НАЦИОНАЛНОТО СИ ОБЕДИНЕНИЕ. ……….


ОТ 6000 ДУШИ, КОИТО СА СЕ КАЧИЛИ ДА ЗАЩИТАВАТ ВЪРХА СЛИЗАТ ПО-МАЛКО ОТ 800. 5200 ОСТАВАТ ЗАВИНАГИ ТАМ, В ТАЗИ НЕПРИВЕТЛИВА ЗЕМЯ, ЗАГИВАЙКИ ЗА МАЙКА БЪЛГАРИЯ. ОСТАВАТ ИСТИНСКИ НЕПОБЕДЕНИ ВОЙНИЦИ С НЕПОБЕДИМ ДУХ И ТВЪРДОСТ. ОСТАВАТ НИ ЕДИН ПРИМЕР, КОЙТО ТРЯБВА ДА ПОМНИМ, ДА НЕ ЗАБРАВЯМЕ ИМЕНАТА ИМ, ЗАЩОТО ТЕ НЕ СА ПРОСТО НАШИТЕ ДЯДОВЦИ, А ВОЙНИЦИ, ЗАГИНАЛИ НА ФРОНТА КАТО ГЕРОИ.
ЧЕСТ И СЛАВА. СВЕТЛА ИМ ПАМЕТ.“


В рамките на срещата бе обявена инициатива за събиране на средства за добавяне на имената на новите издирени герои върху монумента.


На срещата всички потомци на участниците във войните за обединение на България получиха паметни адреси от Атанаска Янева. Всеки паметен адрес на наследниците включва конкретните данни за техния прадядо или прачичо – име, възраст, къде е загинал, къде е погребан и лобното му място, които ще останат вече като писмен спомен за семейството. Освен това в тях е поместена и снимка на връх Каймак-Чалан, както и с песента за върха, пята преди 100 г. Във възпоменателната среща се включи и певческа група от село Завет, която изпълни патриотични песни, подбрани за събитието. Специално място сред тях зае песента за Каймак-Чалан записана от Ганка Раева, която бе изпълнена от Никула от село Завет.

ПЕСЕН ЗА КАЙМАК – ЧАЛАН
Информатор: ГАНКА КУЛЕВА РАЕВА
с. Прилеп
КАКВО МИ Й ЧУДО СТАНАЛО
ЧУДО ГОЛЯМО НА ВРЪХ НА КАЙМАК ЧАЛАН
МНОГО ГРАНАТИ ПАДНАХА
МНОГО ЮНАЦИ РАНИХА.
РАНИЛИ КОГО РАНИЛИ
СТОЯНА ЛЮТО РАНИЛИ
В ЛЯВАТА СТРАНА В СЪРЦЕТО.
СТОЯН СЕ ЯСНО СПРОВИКНА
„ДРУЖИНА ВЯРНА СЪБРАНА,
КАКТО СМЕ ВЯРНО СЪБРАНИ
ТЪЙ ДА СЕ ВЯРНО СЛУШАМЕ.
КОГА СЕ НА СЕЛО ВЪРНЕТЕ……..
И МАЙКА МИ ВИДИТЕ……..
КАЖЕТЕ И Я ПОЗДРАВЕТЕ
СТОЯН СЕ ,БАБО, ОЖЕНИ
ЗА ЕДНА ЧЕРНОЗЕМНА ДЕВОЙКА
ГАРВАНИ МУ БЯХА СВАТБАРИ
ОРЛИТЕ МУ БЯХА КУМОВЕ.


Песента е известна в с. Прилеп и Подвис и други села, от които има загинали войници в боевете на Каймак Чалан.
Пята е от информаторката около 1945-46 г.,когато е била 7-8 годишна.

 Материала е подготвен от Галина Чанева