ПРИВЕТСТВИЕ НА ИНЖ.ВАСИЛ ПАНДЕЛИЕВ, КМЕТ НА ОБЩИНА СУНГУРЛАРЕ ПО ПОВОД 24 МАЙ – ДЕН НА БЪЛГАРСКАТА ПРОСВЕТА И КУЛТУРА И НА СЛАВЯНСКАТА ПИСМЕНОСТ

Уважаеми учители, ученици, просветни и културни дейци,
Скъпи жители на Община Сунгурларе!

Приемете моите поздравления по повод Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост – 24 май!

Делото на Светите братя Кирил и Методий е най-яркото свидетелство за жаждата на българина за просвета и наука, за народно самоопределение и култура, непреходен символ на националното ни достойнство, традиции, гордост и духовност. То е онази здрава спойка, която ни обединява като нация, за да устоим на трудностите във времена на изпитание.

Светите братя запалиха огън, който ни е давал светлина в най-мрачните и героични моменти на нашата история. От този огън черпим светлина и днес. Кирил и Методий отредиха на България достойно място на културната и политическата карта на Европа, създадоха духовни мостове между нашия и другите народи. Те са заслужено признати за съпокровители на Европа, а българският език заема достойното си място сред официалните в Европейския съюз. Паисий ни завеща да помним и тачим своя род и делото на нашите първоучители. Патриархът на българската литература Иван Вазов издигна красотата и силата на българския език на най-високия пиедестал.

Днес с гордост можем да кажем, че 24 май е най-истинският и най-българският празник. Ден, в който си припомняме максимата, че словото е по-силно от всяко оръжие! Ден в който българският народ, под величествените звуци на „Върви, народе възродени!”, се прекланя пред славата на българското слово и отдава почит, преклонение и уважение.

На този ден отдаваме признателност към хората, възпитали у нас духа на българската идентичност и допринесли за културната ни независимост. Няма друг ден, озарен от толкова щастливи усмивки и обсипан с цветята на нашата признателност към учителите и дейците на културата и науката. На Вас, които градите българския храм на знанието и сте посветили таланта си за развитието на българската наука и изкуство, желая здраве, вдъхновение за нови изяви и свежи творчески идеи!

Нека науката и изкуството разкриват нови върхове пред всички нас, които да преодоляваме с желание и лекота. И ако знанието е сила, а науката – бъдещето, от сърце желая сила и увереност в бъдещите постижения.

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!

ИНЖ. ВАСИЛ ПАНДЕЛИЕВ
Кмет на Община Сунгурларе