Над 100 състезатели от 18 спортни клуба: ОСКЛА „Шампион – Сунгурларе” гр. Сунгурларе; СК „Стратеш Атлетик” гр. Ловеч; СК „Атлетик 2004” гр. Поморие; СКЛА „Шумен” гр. Шумен; СКЛА „Евър” гр. Варна; СК „Супер спорт-Варна” гр. Варна; ЛК „Локомотив – 26” гр. Горна Оряховица; КЛА „Загорец” гр. Нова Загора; СКЛА „Добруджа – 99” гр. Добрич; СКЛА „Нови пазар” гр. Нови пазар; СК „Актив 2013” гр. Пловдив; САК „Атлетик” гр. Тервел; КЛА „Локомотив” гр.Дряново; СЛАК „Дунав” гр. Русе; КЛА „Несебър 1971” гр. Несебър; СК „Атлет-Карнобат” гр. Карнобат; СК „Атлетик 90 – Луковик” гр. Луковит;СК „Тракия 96 – Пловдив” гр. Пловдив, в различни възрастови групи участваха и тази година в четвъртото издание на Крос кънтри „Сунгурларска долина”, проведено на 8 април 2017 г. За втора поредна година участие взеха и повече 50 деца от общината в четири възрастови групи, при ново трасе.

Новото трасето се наложи, с цел да бъде по-атрактивно и едновременно с това да отговаря на изискванията за провеждане на национален шампионат, за който Община Сунгурларе има амбицията да кандидатства. Надяваме се с новото трасе да привлечем повече състезатели и зрители – любители на леката атлетика.
Трасето от 1000 м. със старт от стадиона, преминаваше край лозята до стадиона, след което излизаше отново на спортното съоръжение, където финалните метри се наблюдаваха от публиката. Състезанието беше организирано от местния клуб по лека атлетика „Шампион-Сунгурларе” и Община Сунгурларе с подкрепата на Българската федерация по лека атлетика.

Състезанието Крос кънтри „Сунгурларска долина” се превърна в традиция. След проведеното в с.Костен „Първо зимно планинско бягане – Сунгурларе” през 2013 г., и от 2014 г. с име: Крос кънтри „Сунгурларска долина” за четвърта поредна година състезанието се провежда в гр. Сунгурларе.
„Натрупахме опит, организацията става все по-добра. Това ни дава самочувствието да кандидатстваме за домакинство на Национален шампионат по крос кънтри. Смятам, че имаме възможности да го направим на високо ниво. Надявам се, че днешното състезание ще докаже това. Още повече, че общинският съвет изцяло подкрепя тази инициатива”. /част от интервюто на инж. Васил Панделиев дадено за сп.„Атлетика”/.
Община Сунгурларе заслужава състезание от национален мащаб, защото местният клуб по лека атлетика има лидер. Тава е най-добрият състезател на България по планинско бягане - ШАБАН МУСТАФА, който прославя града, общината и България със своите постижения: многократен шампион на България по маратон и планинско бягане и четвърто място на Световното първенство по планинско бягане на дълга дистанция през 2015 г. Балкански шампион по маратон за 2016 г. За неговия изключителен принос за развитието на спорта в Община Сунгурларе и спорта в България и високи спортни постижения Шабан Мустафа е удостоен с решение на Общински съвет Сунгурларе за „Почетен гражданин на Община Сунгурларе” през 2016 г.
На 7 април 2017 г. от 19.00 часа в ритуалната зала на Община Сунгурларе преди предшестващата техническа конференция за провеждане на състезанието Крос кънтри „Сунгурларска долина” жителите и гостите на града имаха възможността да присъстват на официална церемония по награждаването на Шабан Мустафа за трета поредна година за „Любимец на феновете”, който отново набра най-много гласове в анкетата на списание „Атлетика” в класацията „Любимец на феновете”. Наградата беше връчена от главния редактор на списание „Атлетика” г-н Антон Бонов. В анкетата гласуваха 6306, като Шабан взе 2654 вота. След него останаха 16-годишната атлетка в бяганията на средни и дълги разстояния – Лиляна Георгиева (1188 гласа) и вицешампионката на скок височина от олимпийските игри в Рио – Мирела Демирева (555 гласа).
Церемонията по награждаването на Шабан Мустафа бе открита от кмета на Община Сунгурларе инж. Васил Панделиев, който прикани присъстващите с едноминутно мълчание да почетат паметта на известния атлетически съдия Николай Симов - починал на 6 март тази година. Николай Симов беше и главен съдия две поредни години на Крос кънтри „Сунгурларска долина”. Кметът на общината в негова памет поднесе на г-н Бонов отличителен знак „За принос в развитието на леката атлетика в Община Сунгурларе”, който да бъде предаден на семейството на починалия Николай Симов.
През годините на провеждане на това спортно събитие жителите и гостите на общината имаха привилегията да бъдат близо до едни от най-големите имена от историята на бяганията в България, като: Евгени Игнатов – рекордьор на България от 1500 м. до 10000 м., Николина Щерева – една от най-добрите състезателки на средни разстояния на 800 и 1500 м., сребърен медалист от олимпийските игри през 1976 г. в Монреал, два златни медала в европейски първенства в зала и много други отличия, Михаил Желев – дългогодишен рекордьор на България на 3000 м. с препятствия, спортист на България през 1969г. и разбира се да бъдат до най-добрите национални състезатели на средни и дълги разстояния от страната -участници в това мащабно състезание.
Провелото се състезание доказа, че можем да организираме състезание на такова ниво, единствено и само с общите усилия на : организаторите, спонсорите, състезателите, децата от общината, директорите на учебните заведения, общинските съветници и общинските служители и всички, които със своята подкрепа и желание за развитието на спорта в Община Сунгурларе подкрепиха тази инициатива. Специални благодарности на спонсорите на проявата: „Винекс Славянци” АД с.Славянци; ММ „Агро 2000” ЕООД, гр.Бургас; ”Агропром Сервиз” ООД, гр.Карнобат; ЗП„Тончо Драгнев” с.Чубра; ЕТ „Коджаисуф” с.Костен; „Евроланд -77” ЕООД, с.Костен; СЛР „Хан Крум” гр.Сунгурларе; „Стройкомерс –ТТ” ЕООД гр. Търговище; ЕТ „Росен-Магдалена Чомакова” гр. Сунгурларе; „Поликсена” ЕООД гр.Сунгурларе; „Грация – СК” ЕООД гр.Пловдив; „Саротро” ЕООД-Тодор Байнашев гр. Сунгурларе; Атанаска и Валентин Славови, гр. Сунгурларе; Валери Арнаудов, с. Пчелин; Наташа Кузинец, с. Велислав; Васил Панделиев, гр. Сунгурларе и Руси Андреев, с.Черница. Благодарности на: общинските съветници от Общински съвет Сунгурларе, които гласуваха по-голям бюджет за състезанието и отделиха лични средства, с които бяха осигурени допълнителни паричните награди на класирали се състезатели на първото място във всички възрастови групи в Крос кънтри „Сунгурларска долина”. Изключително силно състезание се получи по време на 4-тото издание Крос кънтри „Сунгурларска долина”. Шампиони на страната в различните възрасти и призьори и шампиони от балканските игри, както и от други международни стартове направиха интересно и оспорвано състезание в различните възрастови групи.
Победителите са следните:

Момичета под 16 години-тук много силно бяга Елеонора Монова от Загорец/Нова Загора, която зае първото място на 1000 метра, втора Карина Георгиева от Добруджа 99/Добрич и трета остана Никол Димитрова от СКЛА Шумен.

Момчета под 16 години-тук първото място е за Чудомир Черногоров от Атлет/Карнобат, втори е Мелих Мехмед от СКЛА Шумен и трети Мерт Басриев също от спортния клуб на Шумен.

Девойки младша възраст-тук победата спечели пловдивчанката Паолина Грозева от Тракия 96/Пловдив, втора Шансел Мехмед от СКЛА Нови пазар и Денислава Борисова от СКЛА Шумен остана трета.

Юноши младша възраст-Първи на 3000 метра е Иван Иванов от Супер спорт /Варна, пред Денис Атанасов от Добруджа 99/Добрич и Трифон Илиев от СКЛА Шумен, който бе трети.
Девойки старша възраст -първото място е за Габриела Михайлова от Локомотив/Дряново, втора е Теодора Гърбова от Атлет/Карнобат, а трета е Камелия Андреева от Атлетик 90/Луковит.

Юноши старша възраст-първи е Мартин Проданов от СК Актив 2013/Пловдив, втори е Мануел Петров от Евър/Варна, трети е Тодор Кънев от Атлет/Карнобат.

Жени-Надпреварата на 4000 метра спечели Силвия Георгиева от Евър/Варна, втора е Маринела Нинева от Локомотив/Дряново, а трета Катя Пъдарова от Атлет/Карнобат.

Мъже-победа за Стоян Тевекелев от Локомотив/Дряново по 6000 метровото трасе, втори е Шабан Мустафа от Шампион/Сунгурларе, трети е Йордан Петров от Супер спорт/Варна.

Организаторите на състезанието поздравяват призьорите и всички състезатели взели участие в него, като им пожелават здраве и по-високи спортни постижения!
Очакваме догодина да дойдат повече състезатели в нашия град, за да участват в Крос кънтри „Сунгурларска долина” и се надяваме да ни подкрепят и други спонсори. Всички Вие сте добре дошли!
От организационния комитет