Уважаеми просветни и културни деятели,
Скъпи съграждани,

Величието на един народ се измерва със силата на неговия дух, оцелял във времето.
Славата на един народ се определя от познанието за собствените му възможности, с които се е утвърдил по достойнство. Духът и познанието дават светлината за бъдещето и тази светлина трябва да се поддържа, за да съществува една народност. Огънят на националната слава трябва вечно да гори, за да учи поколението на ценните уроци от миналото.
С почит и гордост всяка година празнуваме Деня на народните будители – 1 ноември. Това е денят, в който България се покланя пред великия благослов на своите будители. Пред ония достойни нейни синове, които изковаха от словото най-мощното оръжие и превърнаха спомена от славното минало на Отечеството в идеал и съдба на цял един народ.
В навечерието на празника Ви пожелавам да бъдете силни и всеотдайни стожери на българската духовност. Този общобългарски празник е изстрадан и утвърден, като призив за издигане на националното ни самочувствие, като повод да се поклоним на видните ни възрожденци и родолюбци, вградили своя дух в темелите на съвременна България.
Днес нашата страна има нужда от един нов тип патриотизъм – стъпил върху солидните опори на славното ни минало, но включил в себе си самочувствието и гордостта от успеха на редица наши съвременни будители. Ние сме част от Европейския съюз. От нас зависи да сме достойни като нация, чиято култура е част от европейската цивилизация. От нас зависи да се представяме като нация с богата културна идентичност и свой образ. Нека съхраняваме вечно българското! Бъдете българи и достойни граждани на Европа! Защото във всеки от Вас се крие частица от новите будители на България.
Днес по-добре от всякога, от дистанцията на изминалите векове и изправени пред нови национални изпитания, разбираме пророческите думи на Васил Друмев: "Един народ, който има съзнание, култура, писменост, наука, непременно ще има светла и трайна бъднина!"
С най-искрено уважение и дълбока признателност Ви поздравявам с 1 ноември – Деня на будителите!
Всички Вие, творци, педагози, художници, учени, писатели и самодейци, които сеете семената на българската духовност и просвета в Община Сунгурларе, давате своя принос за утвърждаване на българския дух, приемете моите най-искрени пожелания за здраве, творческо вдъхновение и успехи!

Честит празник!

ИНЖ. ВАСИЛ ПАНДЕЛИЕВ
Кмет на Община Сунгурларе