- КАТЕГОРИЧЕН ПОБЕДИТЕЛ НА ПИРИН ПЛАНИНА

 Абсолютният рекордьор по титли в планинското бягане у нас - Шабан Мустафа, допълни колекцията си от трофеи, спечелвайки шестото издание на емблематичното състезание „Пирин Рън” и 13-тата купа от веригата състезания организирани от сдружение „Маратон” - „Пет планини” , където изпревари големия си конкурент Кирил Николов. На 09 и 10.07.2016 г. за пореден път атлетът на ОСКЛА „Шампион – Сунгурларе” и главен експерт по спорта в Община Сунгурларе, още неизлекуван от контузия, участва на провелото се първо издание на „Пирин скайрън”. Три състезания в рамките на два състезателни дни:

Ден 1 - „Пирин скайрън” - вертикален километър, като старта беше от Бъндеришка поляна 1600 м. (надморска височина). Изкачване по туристическия маршрут до хижа Бъндерица. От този пункт по маршрута към заслон Казана. След излизане от гористия пояс по камениста пътека със серпентини (най-горещия участък от маршрута), достигна до Малък Казан и се изкачи до заслона Казана и на север до югоизточния ръб на връх Кутело, където бе финала. Дистанцията на това предизвикателство за Шабан беше 5,8 км., със сборна денивелация 1300 м. и време - 1:02:01 ч. Вторият на това трасе финишира с 12 мин. след Шабан Мустафа.

Ден 2 – „Пирин скайрън” – къса дистанция – 10 км., със сборно изкачване 1200 м. и спускане 50 м. Старт от Бъндеришка поляна. Изкачване по туристическия маршрут – хижа Бъндерица до хижа Вихрен, от този пункт, по маршрута за Бъндеришка порта, на мостчето пресича река и следва маркировката за Тодорина порта. При Жабешкото езеро се отклонява в посока хижа Демяница и достига Тодорина порта. От там продължава със стръмно изкачване, към връх Малка Тодорка, следва билото през Средна Тодорка по каменист път с множество цепки, дупки и клатещи се камъни до връх Тодорка (Финал). И отново най-доброто време 1:23:28 ч. за Шабан Мустафа. С разлика от 17 мин. завърши втория състезател.

Пирин е най-красивата и с най-ярко изразен алпийски характер планина в България. Тя е втора по височина след Рила (в България) и трета на Балканския полуостров (след най-високият връх на Олимп, Гърция, връх Митика, 2917 м.). Пирин се намира в Югозападна България и заема югозападния ъгъл от Рило-Родопския масив. Има издължена форма с посока северозапад-югоизток, ограден от реките Струма и Места.