Община Сунгурларе отбеляза 48 години от обявяването на Сунгурларе за град

  Официалната програма започна с откриване на гроздоберната кампания в Музейната сбирка по „Лозарство и винарство”. След това всички гости се отправиха към централния площад "Св. Св. Кирил и Методий” за тържествено издигане на националния, европейски флаг и знамето на Община Сунгурларе.

  "Вярвам, че днешния празник, е вдъхновен от любовта ви към родното селище, хубавите спомени от детството, приятелите, които имате тук и най-вече носталгията по хубавия роден край! Този празничен ден носи вълнение за всички – за бъдещи и идни поколения, които са свързали живота и сърцето си с населеното място.

  Уважаеми гости, скъпи приятели,

  Да се помолим за здраве и сили, за да успеем да се преборим с достойнство, за да пребъде нашия град. Да звучи името „сунгурларец” гордо и да е символ за по-добър живот, на ценности и на успех! Аз вярвам в това!

  И знам, че имайки подкрепата на своите съграждани, ще имам и силите да направя още много за града! Пожелавам здраве и благоденствие във всеки дом! Поздравявам всички, които обичат нашият град и с воля, надежда и труд допринасят за по-доброто му бъдеще. Честит празник!" каза от кметът д-р Георги Кенов.

  Официални гости на събитието бяха зам.-областният управител на Област Бургас г-н Пламен Янев, зам.-кметът на Община Силиври, Турция г-н Ерджан Чалъшка, ректорът на Университет "Румели" гр. Истанбул г-н Тамер Додурка, капитан първи ранг Попов - командир на военно морска база Бургас, Ружди Хаджен - председател на Общински съвет Сунгурларе, зам. - кметовете Тодорка Павлева, Гергана Желязкова и Димитър Гавазов, общински съветници, общественици, кандидати за народни представители - Петър Кънев, Жечо Станков, Севим Али, Фатме Рамадан и др , гости и жители на Сунгурларе.

  Кметът д-р Георги Кенов получи почетен плакет от Университет "Румели" връчен от ректорът Тамер Додурка и почетен знак от зам.-кмета на Община Силиври, Турция г-н Ерджан Чалъшка.

  За изключителни заслуги д-р Георги Кенов връчи почетен плакет "златна детелина" на Петър Мушиев и Нермин Ахмед от общинската администрация.

  Програмата продължи с музикални изпълнения на млади таланти. Площадът пред народното читалище беше озвучен с традиционни български песни от неповторимата Жечка Сланинкова.

  За финал на деня има организиран празничен концерт с емблематичната българска певица Тони Дачева.

  С Указ на Държавния съвет на Република България, публикуван в Държавен вестник на 4 септември  1974 година официално селището Сунгурларе става град.