Сунгурларе празнува 24 май - Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост

  Осем метров трибагреник тържествено носеха на шествие по централните улици на Сунгурларе. На този ден в България се чества българската просвета, култура и създаването на глаголицата от Кирил и Методий, известни още и като Солунските братя.

  Празничната програма в Сунгурларе започна с шествие на буквите с над 300 деца от СУ "Христо Ботев" и детските градини от общината, които вървяха под звуците на "Върви, народе възродени"! В тържественото шествие се включиха кметът д-р Георги Кенов, зам. - кметовете Тодорка Павлева, Гергана Желязкова, Димитър Гавазов, директорът на СУ "Христо Ботев" Николай Русев, директори, учители и родители.

  По време на тържеството бяха представени всички училища и детски градини на територията на Община Сунгурларе.

  Кметът д-р Георги Кенов и учениците от випуск 2022 г. тържествено издигнаха националният флаг, общинското и европейското знаме на централния площад.

  Изненада имаше за учителите, които получиха цвете в знак на благодарност за всекидневния им труд.

  За да покажат признателност абитуриенти поздравиха своите учители и общинската администрация.

  Празничната програма продължи с разнообразие от песни, танци и рецитиране на стихотворения.

  За финал тържествената програма приключи с невероятните фолклорни песни на сестри Диневи. Прекрасните дами направиха празника още по-емоционален със своите изпълнения.

  "Уважаеми учители, културни и просветни дейци,

  Уважаеми съграждани!

  Отново е 24 май – „Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност”.

  Това е датата, която ни кара да се преклоним пред великото дело на светите братя Кирил и Методий.

  24 май е празникът на българското слово, книжнина и знание, които през хилядолетната ни история са символ на българската идентичност. Празник,  дълбоко скътан в сърцето на всеки  един от нас!

  Използвам днешния светъл празник, за да изкажа своята искрена признателност към всички Вас - учители, културни и читалищни дейци, за Вашето постоянство и професионализъм, благодарение на които успявате да запазите пламъка и обичта към знанията и вековните български културни традиции.

  Продължете с любов, търпение и всеотдайност да учите нашите деца на четмо и писмо!

  И  макар, че изпратихте една необичайна учебна година, със всеотдайния труд и ентусиазъм с който работите, всички които сте избрали призванието „учител“ сте дали обет да не се прекланяте пред трудностите и предизвикателствата на времето и вие го доказахате!

  Уважаеми културни дейци,

  Със своя принос в културния живот на общината са народните читалища. От векове те са светилищата и пазителите на българската духовност, школи за родолюбие и вдъхновение.

  Продължавайте да работите за  съхраняване на българските традиции, които са изворът от който  черпим гордост и  национално самочувствие!

  На абитуриентите от Випуск 2022г., които изпращаме днес от нашият град пожелавам:

  „Бъдете  устремени в сбъдването на мечтите си и вървете с гордо вдигната глава по пътищата на живота, които понякога са изпълнени с препятствия.

  На добър час, скъпи абитуриенти!

  Честит 24 МАЙ!" - поздрави д-р Георги Кенов.

  ДА ПРЕБЪДАТ СЛОВОТО, ВЯРАТА И БЪЛГАРСКИЯТ ДУХ!